Yaz mevsimine girdiğimiz şu günlerde birçoğumuz bunaltıcı sıcaklardan kaçabilmek ve biraz olsun serinlemek amacıyla deniz veya havuzları tercih ediyoruz. Ancak, serinlemek için kullandığımız havuzlar bazı sağlık problemlerine neden olabiliyor. Bunlar içinde belki de en önemlilerinden biri idrar yolu enfeksiyonları......
Yaz aylarında idrar yolu enfeksiyonları sık görülür....
İdrar yolu enfeksiyonlarının yaz aylarında görülme sıklığı kışa göre 2 kat daha fazladır. Bunun nedeni yaz aylarında daha fazla susuz kalınması ve idrar torbasında az idrar birikmesidir. Bunun sonucunda bakterilerin mesanede çoğalması için ideal koşullar hazırdır.
İdrar yolu enfeksiyonu nedir ve ne tip şikayetlere neden olur?
İdrar yolu enfeksiyonları sıklıkla mesane ve dış idrar yolundan başlayan bir enfeksiyondur. Kadınlar anatomik olarak, dış idrar yollarının kısa olması nedeniyle erkeklere göre daha sık bu enfeksiyona maruz kalırlar. İdrar yolları enfeksiyonu her zaman şikayete neden olmayabilir, ancak en sık görülen şikayetler devamlı idrar sıkışıklığı, sık ve az miktarda idrar yapma, idrar yaparken yanma hissi, idrarda pis koku, bulanık idrar, kanlı idrar, kadınlarda kasık bölgesinde ve erkeklerde makatta ağrıdır.
Havuza girerken nelere dikkat etmeliyiz?
Havaların ısınmasıyla insanların serinlemek için tercih ettikleri yerlerin başında gelen yüzme havuzları, çok kişinin ortak kullandığı alanlardır. ‘Lütfen havuza girmeden önce duş alınız’ Havuzlarda sıklıkla gördüğümüz bu uyarı tabelası hem kişisel hem toplumsal sağlığı korumak, ayrıca da keyifle yapılan bir eylemin tatsız sonuçlarını engellemek adına çok önemlidir.
Havuza giren kişilerin hijyen kurallarına uymamaları sonucu pek çok hastalık ortaya çıkmaktadır. Bunların başında idrar yolları enfeksiyonu gelir. Havuzlar çocuklar ve erişkinlerden kaynaklanan farklı mikroplarla doludur. İdrar, gaita ve kusmuk yüzenler için pek çok sağlık riski taşır. Havuzlardaki dezenfektan düzeyi yeterli değilse mikroorganizmalar çoğalarak, hastalık nedeni olurlar. Enfekte suyun yutulmasının yarattığı sağlık risklerinin yanısıra, mikroplar mayolarda ve özellikle genital bölgede yerleşir ve çoğalırlar. Kadın mayolarının daha sıkı olması ve genital bölgedeki sıcak ve nemli alan, enfeksiyona yol açacak mikroplar için son derece uygun bir çoğalma alanıdır.
Sık idrar yolu enfeksiyonu geçirenler neler yapmalı?
Sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren, yani idrarın genital bölgeden dış idrar yoluna geri kaçan kızlara yüzmemesi söylenir. Bunun nedeni havuz suyunun idrar torbasına geri kaçma ihtimalidir. Ancak sadece havuzda yüzmek tek başına idrar yolu enfeksiyonu nedeni değildir. Önemli olan havuz suyunun temiz olması ve havuza girme kurallarına uyulmasıdır.
1- Havuza girmeden önce mutlaka duş alın....
Havuza girmeden önce hem kendimizi hem de çocuklarımızı su ve sabunla yıkamalıyız. Bu yıkanmada en önemli ayrıntı anal bölgenin temizliğine özellikle dikkat edilmesidir; çünkü gözle görülmeyecek artıklar havuz suyuna karışabilir. Tuvalet ve çocuklarda bez değiştirilmesi sonrası eller mutlaka sabunla yıkanmalıdır. Kendimizde ya da çocuğumuzda son 1 hafta içinde ishal varsa havuza girilmemelidir. Çocuklar havuz keyfi sırasında sıklıkla tuvalete götürülmeli ya da bezleri değiştirilmelidir. Bez değiştirme işlemi mutlaka bu iş için ayrılmış mekanlarda yapılmalıdır, havuz kenarı bunun için uygun değildir. Eğer istenmeyen bir kaza olduysa mutlaka havuz görevlilerine haber verilmeli ve dezenfeksiyonun yapılması sağlanmalıdır.
2- Islak mayo ile dolaşmak enfeksiyon riskini arttırır.
Genital bölgenin ıslak ve nemli kalması, mantar enfeksiyonları gelişimi için hazırlayıcı bir faktördür. Bu nedenle ıslak mayoyla oturmak çok sık yapılan yanlışlardan biridir. Ayrıca kadın vajinal florasını bozarak normalde bulunan mantarları aktif hale getirerek çoğalmasına ve enfeksiyona neden olabilir.
3- Havuz suyu yutulmamalı.....
Özelikle ishal, idrar yolu enfeksiyonu, genital akıntısı olan kişilerin havuzları kullanmaları havuz enfeksiyonlarının yayılmasında çok önemli bir etkendir. Havuz suyu yutulmamalıdır.
4- Çevrenizdekilerin sağlığı için hasta iken havuza girmeyin....
Bazı havuzdan kapılan hastalıkların özellikle gebeler, çocuklar ve immün sistemi zayıf kişilerde çok ağır geçebileceğini unutmayın. Ciltte sıyrığı, kesiği, mantarı ve diğer enfeksiyonları olan kişiler, göz-burun-kulak enfeksiyonu olan kişiler, bu durumları iyileşinceye kadar havuza girmemelidir. Havuz suyunun temiz olduğundan emin olmak için şunlara dikkat etmeliyiz:
5- Havuzun dezenfeksiyonundan emin olun...
Temiz bir havuz suyunda havuzun dibi net görülmelidir. Havuz kenarındaki taşlar yapışkan ve kaygan olmamalıdır. İyi klorlanmış bir suyun az bir kokusu olur. Aşırı bir kimyasal kokusu sorun olabileceğini gösterir. Su sıcaklığı 27 dereceyi geçmemeli. Hava ile su sıcaklığı doğru oranlı olmalı, ve arada fazla fark bulunmamalıdır. Havuz pompaları ve filtre sistemleri çalışıyorsa ses yaparlar, bu sesi muhakkak duymanız gerekir. Havuz klor seviyesi 2 günde bir kontrol edilmelidir.
6- İdrar yolu enfeksiyonuna ait şikayetleriniz varsa, vakit kaybetmeden doktora başvurun...
Eğer idrar yolu enfeksiyonu şüphemiz varsa , mutlaka zaman kaybetmeden doktora başvurmalıyız. Tedavi edilmeyen infeksiyonlar böbrekleri de etkileyerek çok daha ağır sorunlara yol açarlar. Yapılacak idrar tetkikleri sonrası doktor uygun antibiyotik önerecektir.